Артемида (Artemis) - лунная пилотируемая программа США

Автор zandr, 14.05.2019 08:00:44

« предыдущая - следующая »

0 Пользователей и 3 гостей просматривают эту тему.

zandr

14.05.2019 08:00:44 Последнее редактирование: 20.09.2020 09:52:33 от zandr
https://tass.ru/kosmos/6425853
ЦитатаСША выбрали для своей новой лунной программы название "Артемида"
ВАШИНГТОН, 14 мая. /ТАСС/. Национальное управление США по аэронавтике и исследованию космического пространства (NASA) выбрало в качестве названия для новой программы высадки астронавтов на Луну имя "Артемида". Как отметило в понедельник космическое ведомство США на своей странице в Twitter, эта древнегреческая богиня была сестрой бога Аполлона, имя которого носила первая лунная программа США 1960-70-х годов.
"Артемида - сестра-близнец Аполлона и богиня Луны. Теперь так называется наша программа по возвращению астронавтов NASA на Луну к 2024 году, в том числе высадки там первой женщины и еще одного мужчины", - говорится в сообщении.

В понедельник президент США Дональд Трамп принял решение выделить в бюджет NASA дополнительно $1,6 млрд Эту сумму Белый дом запросит у Конгресса в дополнение к $21 млрд на финансирование NASA, которые ранее было предложено выделить в 2020 финансовом году, начинающемся 1 октября. Президентский проект бюджета представляет собой направленный Конгрессу запрос, в котором говорится о приоритетах нынешней администрации. Законодатели Палаты представителей и Сената Конгресса сами разрабатывают и утверждают правительственные расходы, после чего итоговый документ подписывает или отклоняет глава государства.
 Ранее:
Ранее администрация США приняла решение начать подготовку к полетам автоматических аппаратов и пилотируемых кораблей к Луне и использовать эту программу в качестве важного шага для организации путешествий в дальний космос, в первую очередь на Марс. Американские специалисты рассчитывают осуществить высадку на Луну к 2024 году, а отправить астронавтов к Красной планете ориентировочно в середине 2030-х годов.
 Лунная программа "Аполлон":
США отправили космический корабль "Аполлон-11" на Луну с помощью ракеты-носителя "Сатурн 5" 16 июля 1969 года. Спускаемый аппарат экспедиции совершил первую в истории посадку на Луну 20 июля того же года. На поверхность естественного спутника Земли тогда высадились два астронавта: командир корабля Нил Армстронг (1930-2012) и пилот лунного модуля Эдвин (Базз) Олдрин (р. 1930).
В ходе последовавших пяти полетов были также совершены успешные высадки астронавтов на Луну. Последняя из них - в 1972 году, экипажем "Аполлона-17". Всего на Луне в рамках шести экспедиций побывали 12 американских астронавтов. На Землю было доставлено свыше 180 кг образцов лунного грунта.


Alex_II

ЦитатаMax Andriyahov пишет:
Фанаты Энди Вейра?)
Не исключено...
И мы пошли за так, на четвертак, за ради бога
В обход и напролом и просто пылью по лучу...

triage

Есть же тема в пилотируемых полетах по Трампу и Луне.

РИА написало лучше чем ТАСС приводя оригиналы.
От увеличения бюджета и замаха смеятся хочется. Увеличение бюджета на какие-то 7% около 1.6 млрд и это на фоне новостей повышение в два раза пошлин на товары из Китая стоимостью более X00 млрд $

Max Andriyahov

ЦитатаУвеличение бюджета на какие-то 7% около 1.6 млрд
в год. 8 ярдов за пять лет.

triage

14.05.2019 13:00:11 #5 Последнее редактирование: 14.05.2019 13:13:01 от pnetmon
ЦитатаMax Andriyahov пишет:
ЦитатаУвеличение бюджета на какие-то 7% около 1.6 млрд
в год. 8 ярдов за пять лет.
Пока мы знаем про первое повышение администрацией Трампа с момента объявления. Экстрополировать на ближайшие годы бессмыслено. 
Но чтобы высадится такое увеличение бюджета не очень и большое особенно на фоне на что выделяются эти деньги, а статьи расписаны http://novosti-kosmonavtiki.ru/forum/messages/forum14/topic16729/message1852810/#message1852810
Конечно еще нужно смотреть на итоговые цифры - но сроки с 2028 переехали на 2024.
Сколько SLS должно быть построено и строится к 2025 году, сколько сейчас их и Орионов делается и сколько потрачено; сколько денег должно выделяться в 2022-2024 году на то что будет осуществляться после 2024 года.... Если тратить все только на высадку 2024, а на последующее не выделять, то конечно сумма брошенная на флаготык 2024 будет больше.

triage

К слову и количество людей уменьшили, кажется раньше на 2028 их было 4 за раз- а сейчас 2. А потом будет только один - женщина? 
Надо им вначале антропоморфного  робота отправить.

triage

ЦитатаMax Andriyahov пишет:
ЦитатаУвеличение бюджета на какие-то 7% около 1.6 млрд
в год. 8 ярдов за пять лет.
Циркулировали слухи про 8 в год, но эту цифру опровергали
Цитата https://spacepolicyonline.com/news/bridenstine-no-cost-estimate-for-moon-2024-yet-but-wont-be-8-billion-per-year/
....

He pushed back against a report in Ars Technica yesterday that it would be a huge amount of money, however.


"I read an article this morning that indicated it was $8 billion additional money per year for the next 5 years.  I will tell you that is not accurate.  It is nowhere close to that amount."


....

Я хоть и написал 1.6 как пишут российские СМИ, но увеличение на Трампотык больше, т.к. часть средств в рамках бюджета с Ворот/Шлюза переносятся на Трампотык - это указано в документе, или
Цитата https://spacepolicyonline.com/news/trump-requests-1-6-billion-plus-up-to-nasa-budget-to-return-americans-to-the-moon-by-2024/
...
While he said none came from inside NASA, the total does reflect a cut of $321 million from the Gateway program.  The Gateway is a small space station in lunar orbit that will be a transfer point for astronauts travelling between the Earth and the lunar surface. NASA is scaling it back to "minimal" capabilities so it can focus on the vehicles needed to get from the Gateway to the surface.  Bridenstine nevertheless went out of his way this evening to stress that it is a critical component of the lunar program and will grow over time, including international contributions.
...

tnt22

ЦитатаWe Are Going

NASA

Опубликовано: 14 мая 2019 г.

We are going to the Moon, to stay, by 2024. And this is how.

Special thanks to William Shatner for lending his voice to this project.

Credit: NASA
https://www.youtube.com/watch?v=8VZuQcLNS-8https://www.youtube.com/watch?v=8VZuQcLNS-8 (3:49)

tnt22

ЦитатаTown Hall with Administrator Bridenstine on NASA Budget Amendment for Fiscal Year 2020

NASA Video

Опубликовано: 14 мая 2019 г.

NASA Headquarters hosted an agencywide town hall with Administrator Jim Bridenstine and senior agency leaders on Tuesday, May 14, at 12:30 p.m. EDT. The Administrator discussed NASA's Budget Amendment for Fiscal Year 2020 with the agency's workforce.
https://www.youtube.com/watch?v=LPxhbekzzdEhttps://www.youtube.com/watch?v=LPxhbekzzdE (52:06)

tnt22

ЦитатаChris B - NSF‏ @NASASpaceflight 32 мин. назад

ARTICLE:
NASA aims for quick start to 2024 Moon landing via newly named Artemis Program -

https://www.nasaspaceflight.com/2019/05/nasa-quick-start-artemis-program/ ...

- By Thomas Burghardt (@TGMetsFan98) rounding up the extra money and plan to land on the Moon in 2024.

 Скрытый текст:



Павел73

ЦитатаMax Andriyahov пишет:
Фанаты Энди Вейра?)
Фанаты нашего форума )))... Именно такое название я предлагал некоторое время назад для Луны-25.
НАТО - Четвёртый Рейх.

Alex_II

ЦитатаПавел73 пишет:
Фанаты нашего форума
Книжка Вэйра наверняка популярнее ;) А вообще нормальное название, вполне в стиле...
И мы пошли за так, на четвертак, за ради бога
В обход и напролом и просто пылью по лучу...

tnt22

https://tass.ru/kosmos/6440034
Цитата17 МАЯ, 01:33
NASA выбрало 11 компаний для производства прототипов аппаратов для высадки на Луну


ВАШИНГТОН, 17 мая. /ТАСС/. Национальное управление США по аэронавтике и исследованию космического пространства (NASA) выбрало 11 компаний, которым доверят разработку и производство прототипов космических аппаратов для высадки на Луну в рамках новой лунной программы "Артемида". Об этом сообщила в четверг пресс-служба космического ведомства.

В список вошли Aerojet Rocketdyne, Blue Origin, Boeing, Dynetics, Lockheed Martin, Masten Space Systems, Northrop Grumman Innovation Systems, OrbitBeyond, Sierra Nevada Corporation, SpaceX и SSL. Все они будут вести работу над созданием прототипа в течение следующих шести месяцев.

"Наша команда с радостью ждет возвращения на Луну в кратчайшие возможные сроки, и наше государственно-частное партнерство для изучения систем высадки людей [на Луну] является важным шагом в этом процессе", - заявил директор программы исследования Луны в NASA Маршалл Смит.
 Скрытый текст:
10 мая глава американских компаний Amazon и Blue Origin Джефф Безос провел в Вашингтоне презентацию прототипа космического аппарата для высадки на поверхность Луны. Посадочный модуль получил название Blue Moon, и он, по словам Безоса, сможет совершать мягкую посадку на спутник Земли, имея полезную нагрузку от 3,6 до 6,5 т, при этом на его крыше можно будет разместить луноход.

В понедельник NASA объявило о том, что новая программа высадки астронавтов на Луну будет называться "Артемида". Президент США Дональд Трамп тогда же принял решение выделить в бюджет NASA дополнительно $1,6 млрд на освоение Луны и Марса. Эту сумму Белый дом запросит у Конгресса в дополнение к $21 млрд на финансирование NASA, которые ранее было предложено выделить в 2020 финансовом году, начинающемся 1 октября.

Ранее администрация США приняла решение начать подготовку к полетам автоматических аппаратов и пилотируемых кораблей к Луне и использовать эту программу в качестве важного шага для организации путешествий в дальний космос, в первую очередь, на Марс. Американские специалисты рассчитывают осуществить высадку на Луну к 2024 году, а отправить астронавтов к Марсу ориентировочно в середине 2030-х годов.

Димитър

Вроде Орион и СЛС в 2020 - 21 году будут. А как со взлетно-посадочным кораблем?  Не успеют!

tnt22

https://arstechnica.com/science/2019/05/nasas-full-artemis-plan-revealed-37-launches-and-a-lunar-outpost/
ЦитатаNASA's full Artemis plan revealed: 37 launches and a lunar outpost
Still missing? The total cost. And that's probably by design.
ERIC BERGER - 5/20/2019, 4:53 PM



Enlarge
 / A Blue Moon lander, built by Blue Origin, with an ascent vehicle (built by another company) on top.


In the nearly two months since Vice President Mike Pence directed NASA to return to the Moon by 2024, space agency engineers have been working to put together a plan that leverages existing technology, large projects nearing completion, and commercial rockets to bring this about.

Last week, an updated plan that demonstrated a human landing in 2024, annual sorties to the lunar surface thereafter, and the beginning of a Moon base by 2028, began circulating within the agency. A graphic, shown below, provides information about each of the major launches needed to construct a small Lunar Gateway, stage elements of a lunar lander there, fly crews to the Moon and back, and conduct refueling missions.

This decade-long plan, which entails 37 launches of private and NASA rockets, as well as a mix of robotic and human landers, culminates with a "Lunar Surface Asset Deployment" in 2028, likely the beginning of a surface outpost for long-duration crew stays. Developed by the agency's senior human spaceflight manager, Bill Gerstenmaier, this plan is everything Pence asked for--an urgent human return, a Moon base, a mix of existing and new contractors.


Enlarge / NASA's "notional" plan for a human return to the Moon by 2024, and an outpost by 2028.

One thing missing is its cost. NASA administrator Jim Bridenstine has asked for an additional $1.6 billion in fiscal year 2020 as a down payment to jump-start lander development. But all of the missions in this chart would cost much, much more. Sources continue to tell Ars that the internal projected cost is $6 billion to $8 billion per year on top of NASA's existing budget of about $20 billion.

The plan also misses what is likely another critical element. It's not clear what role there would be on these charts for international partners, as nearly all of the vehicles could--and likely would--come from NASA or US- based companies. An international partnership, as evidenced by the International Space Station program, is likely key to sustaining a lunar program over the long term in the US political landscape.

Three miracles
 Скрытый текст:
Although the plan is laudable in that it represents a robust human exploration of deep space, scientific research, and an effort to tap water resources at the Moon, it faces at least three big problems.

The first issue is funding and political vulnerability. One reason Bridenstine has not shared the full cost of the program as envisioned is "sticker shock" that has doomed other previous efforts. However, if NASA is going to attempt a Moon landing with this specific plan--rather than a radical departure that relies on smaller, reusable rockets--the agency will need a lot more money.

So far, the White House has proposed paying for this with a surplus in the Pell Grant Reserve Fund. But this appears to be a non-starter with House Democrats. "The President is proposing to further cut a beneficial needs-based grants program that provides a lifeline to low-income students, namely the Pell Grants program, in order to pay for the first year of this initiative--something that I cannot support," House science committee chairwoman Eddie Bernice Johnson has said.

Congress is also not going to give NASA an unlimited authority to reprogram funds, with an apparently open-ended time frame, which Bridenstine has sought.

A second problem is that NASA's current plan relies on its contractors to actually deliver hardware. Boeing's work on the core stage of the Space Launch System is emblematic of this problem. The company has been working on the core stage for eight years, and it is unlikely to be ready for flight before another year or two. Boeing's management of the contract has been harshly criticized by NASA's Inspector General. After all this, can Boeing be counted on to deliver an SLS core stage in 2020, then again in 2022, and six more between 2024 and 2028?

The big SLS rocket was supposed to have been fairly straightforward to develop, as it relied on space shuttle components, such as its main engines and solid-rocket boosters. By contrast, the three-stage, reusable lunar lander envisioned by NASA to get humans from the Gateway to the lunar surface will require new engines and systems, including fuel management at very low and high temperatures. Is five years enough time for this if it has taken NASA, Boeing, and the rest of the SLS contractors a decade to deliver the rocket?

Finally, NASA's architecture for a lunar return requires completion of a more powerful version of the Space Launch rocket, known as Block 1B, to be ready by 2024. In the new architecture, the SLS Block 1B booster carries a crewed Orion spacecraft to the Gateway along with "surface logistics"--likely air, water, food, and other consumables needed for a multiday journey down to the surface and back to the Gateway.

The key new technology in the Block 1B rocket is an upper stage, known as the Exploration Upper Stage, for which Boeing is also the contractor. In recent months, NASA has urged Boeing to complete the initial version of the SLS rocket and halted work on this new upper stage. Given Boeing's performance on the core stage, it is possible NASA may seek an alternative provider, such as Blue Origin with its existing BE-3U upper stage engine, to build the Exploration Upper Stage. This is a big ask for Boeing, Blue Origin, or anyone by 2024.
Three outcomes
 Скрытый текст:
So what happens next? NASA took a key technical step Thursday in awarding contracts for two of the three elements of its proposed lunar lander design. The more dicey questions will come in the political arena.

NASA is in danger of becoming a political football. Democrats are unlikely to support Pell Grants as a source of funding, and some space industry sources have speculated that this may have been a "poison pill" from the White House's Office of Management and Budget to undermine a long-term, costly program. If Democrats wanted to push back in a political way, they could tell President Trump they will only support NASA's lunar landing with Department of Defense funds earmarked for the "Space Force." Under such a scenario, the politicization of NASA would be bad for an agency that has mostly flown above the partisan fray.

And what happens if President Trump loses reelection in 2020? By early 2021, when a new administration moves in, it won't see much tangible evidence of a lunar return. The SLS rocket is unlikely to have made its first flight, there will merely be some drawings on lunar landers, and the Lunar Gateway will remain a year or two away from launch. This would make the lunar program very vulnerable from a funding standpoint, especially if the new president is more concerned about climate change and Earth science and wants to pivot toward a lower-cost space program that capitalizes on the launch successes of the new space industry.

Finally, if the Trump administration wins, and truly cares about the 2024 landing--given the anemic $1.6 billion budget supplement and tapping of Pell Grants, it is far from clear it does--there is a path forward for NASA. With a more robust expenditure in fiscal year 2021 and some successes with the SLS rocket, it's possible that the agency could remain on a plausible path back to the Moon with this plan. It probably won't happen in 2024, as two sources told Ars the year 2026 is a more realistic date even given the new sense of urgency.

But at least, finally, there's a plan of record to debate.

Дмитрий Инфан

Итак, "наиболее реалистичная дата" - 2026. А скорее всего - 2028.

Astro Cat

ЦитатаДмитрий Инфан пишет:
Итак, "наиболее реалистичная дата" - 2026. А скорее всего - 2028.
Скорее всего - никогда. Ждут мирового кризиса или бабах на испытанитях в случае не прихода кризиса. После чего все шито-крыто и бабло списывается.

hlynin

ЦитатаAstro Cat пишет:
Скорее всего - никогда. Ждут мирового кризиса или бабах на испытанитях в случае не прихода кризиса.
Ну почему же? В реале план нереален. Никаких денег никто не обещает. Поэтому строится план в расчёте на резкое улучшение финансово-экономической ситуации или срочно-необходимого дела на Луне. План хорош. Его будут всё время улучшать, отменять, реанимировать и играть в бумажные кораблики. Но есть некий таинственный шанс, что план начнут реализовывать. Например, обнаружится, что вооружения бесполезны и надо на что-то тратить триллионы Пентагона.

tnt22